Blog

Een persoonlijke noot ter inspiratie!

6 tips om in 2018 persoonlijk te groeien en waar je morgen mee kunt beginnen (of 2 januari)!

2018 staat voor de deur! En of je nu een voorstander of een tegenstander bent van goede voornemens, het voornemen om komend jaar te groeien, om jezelf naar een volgend level te krijgen zou je jezelf gewoon moeten gunnen! En dat begint vanaf het punt waar je nu staat!

Om grip te krijgen op geluk en succes in je werk en leven is focus op persoonlijke groei een vereiste! Waar zou jij spijt van hebben eind 2018? Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven en jij hebt de keuze om ermee aan de slag te gaan. Een heel logisch principe! Maar hoe zet je dat principe om in actie? Hieronder enkele tips!

1. Laat je niet tegenhouden door je fouten uit het verleden

Blijf niet hangen in het verleden, sta stil bij en leer van zowel positieve als de negatieve ervaringen. Laat ze een bron van informatie en inspiratie voor je zijn. Maar kijk vooruit en ga focussen op wat je wilt en welke mogelijkheden en kansen er voor je liggen. En als je niet weet wat je wilt, ga dat dan eens onderzoeken! Geen idee hoe je moet beginnen? Begin eens met het beantwoorden van deze vragen: Wanneer voel je je het meest energiek? Wat ben je dan aan het doen? Wanneer ben jij in de flow; als jij het gevoel hebt dat de tijd voorbij vliegt? Hoe ziet een perfecte werkdag eruit?

2. Ontdek wat jou drijft

Als je weet wat jou drijft (persoonlijke waarden) dan kun jij ervoor zorgen dat je een leven leidt naar deze waarden. Ze geven je richting en helpen je keuzes te maken. Ga eens op zoek naar wat voor jou belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan authenticiteit, autonomie, duidelijkheid, kracht, vernieuwing, vrijheid, noem maar op. Maar stop daar niet! Omschrijf voor jezelf eens wat deze woorden/waarden voor jou dan betekenen.

3. Ontdek je kernkwaliteiten, leer ze effectief te gebruiken en ontwikkel ze!

Waar ben je goed in, wat waarderen anderen in jou? Misschien ben je erg energiek, avontuurlijk, betrouwbaar, analytisch, behulpzaam of geduldig. Het gaat om de kwaliteiten die van nature in je zitten, die je op veel gebieden en vaak kunt gebruiken, ze zijn breed inzetbaar. Als je weet hoe je je kwaliteiten effectief kunt gebruiken dan gaat er een wereld voor je open. Je zelfvertrouwen groeit en je creëert nieuwe kansen voor jezelf. Ontwikkel ze door belemmerende factoren of overtuigingen en valkuilen onder de loep te nemen en uitdagingen aan te gaan.

4. Reflecteer!

Reflecteren is terugdenken en overzien wat je hebt gedaan. Je denkt na over jezelf, over je gedrag en over de situatie. Hoe je handelt, wat het effect ervan is op jezelf en anderen, wat jouw eigen rol was in het geheel. Welke inzichten geven ze (over jou)? Wat ging er goed in deze situaties, wat ging minder goed en hoe kun je het de volgende keer anders of beter doen? En kijk vooral ook eens terug op situaties waar je trots op bent, wat kun je daar voor lessen uit trekken? Het leert je met een afstand naar jezelf te kijken en kijk je met afstand naar jezelf, dan zul je zien dat andere inzichten ontstaan. Het doel van reflecteren is het vergroten van zelfinzicht en begrip en het verbeteren van je gedrag, houding, je communicatie, van jezelf.

5. Leer belemmeringen overwinnen.

Niet alles is rozengeur en maneschijn, dat kan niet. Er zijn situaties die je niet in de hand hebt, er zijn mensen in je omgeving die meer energie kosten dan ze je geven en je hebt zwakke kanten die je behoorlijk in de weg kunnen zitten. Maar laat je je erdoor naar beneden trekken, je motivatie en je veerkracht door verliezen? JIJ KIEST! Focus op de zaken waar je geen invloed op hebt is verspilde energie. De sleutel is om ze te accepteren en een strategie te bepalen hoe je ermee omgaat. Ze horen nu eenmaal bij het leven. Reflecteer en accepteer en richt je vervolgens op datgene waar je wel invloed op kunt uitoefenen. Stop daar je energie in, dat levert gegarandeerd veel op!

6. Verbeter je interpersoonlijke communicatie

Wie je ook bent, wat je ook doet, we hebben te maken met andere mensen! Zorg ervoor dat je effectief leert communiceren. Wederzijds begrip staat centraal en daarvoor hoef je het echt niet altijd met elkaar eens te zijn of de ander te overtuigen. Door je te verplaatsen in de ander zal je begrip toenemen, je geduld groeien en zul je nieuwe mogelijkheden ontdekken. Verander eens van perspectief en luister naar de ander zonder dat je perse zelf meteen wilt reageren. Leer feedback geven, leer negatieve communicatiepatronen te doorbreken en kijk eens wat je kunt leren van de mensen die regelmatig irritatie bij je opwekken en wat dat over jou zegt? Krijg het inzicht dat communicatie niet alleen gaat om de inhoud, maar ook hoe je met elkaar omgaat. Het mooie is dat we zelf kunnen kiezen hoe we met anderen willen omgaan, want ook daar heb je zelf invloed op.

Een heel gelukkig en succesvol 2018 gewenst!

Talent inzetten op het werk is de allerbelangrijkste voorspeller van productiviteit, medewerkerstevredenheid en laag ziekteverzuim!*

Voelt u de noodzaak niet om iets te doen met het talent van medewerkers? Lees dan vooral niet verder…. 

Talentontwikkeling is gericht op het ondersteunen van mensen bij het ontdekken en inzetten van hun talent in hun werk.

Niet alleen het kleine percentage high potentials

Talent betekent het hebben van natuurlijke aanleg, het hebben van een gave en/of begaafd zijn. Het gaat over patronen in ons denken en doen en het zegt in eerste instantie iets over het potentieel van mensen. Iedereen heeft talenten, dus niet alleen het kleine percentage high potentials binnen de organisatie.

Werken vanuit talent leidt tot prestaties, productiviteit, effectiviteit en energie. Voor organisaties heeft dit grote positieve gevolgen. Uit onderzoek blijkt dat het ook nog eens leidt tot hogere betrokkenheid, betere werkresultaten en hogere tevredenheid van afnemers.

Ruimte en mogelijkheden bieden

Enerzijds moeten medewerkers hier natuurlijk zelf actief mee aan de slag willen, anderzijds moet je als organisatie ruimte en mogelijkheden bieden om talent te ontdekken en te ontwikkelen! En dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door medewerkers (enige mate van) vrijheid te bieden om het werk te laten aansluiten op hun drijfveren, talenten en ambities. Jobcrafting is hiervoor een middel. Individuele coaching en sparring biedt hierbij een zeer effectieve ondersteuning.

Medewerkers gaan door een “andere bril” naar hun werk kijken

Jobcrafting is een manier waarop een medewerker zijn/haar huidige werk zelf herstructureert waardoor het werk gaat aansluiten op drijfveren, talenten en ambities. Het gaat echter niet om alleen nog maar doen wat je leuk vindt, maar ook hoe je de taken -die nou eenmaal bij je werk horen- waar je geen energie van krijgt op zo’n manier kunt vormgeven, dat deze meer bij je sterktes passen. Deze aanpassingen gebeuren door de medewerker zelf, zonder de bedrijfsdoelstellingen uit het oog te verliezen of collega’s te benadelen. Door Jobcrafting gaan medewerkers door een “andere bril” naar hun werk kijken met als gevolg dat er enorm veel mogelijk blijkt!

Ontdek de talenten binnen de organisatie en benut ze ten volle!!

*Bron: Gallup

Over durven dromen en doen!

Gisteren was ik in het Evoluon in Eindhoven om een lezing bij te wonen van Lucas van Zandvoort, georganiseerd door zakelijk netwerk platform, 24U in Bedrijf.

Lucas van Zandvoort is serie ondernemer en startte, maakte succesvol en verkocht onder andere Crocs (Benelux). En verder kun je hem kennen van Pajar (winterjassen), Superga (sneakermerk), Wild (kinderkleding) en zijn nieuwste bedrijf Blissfuel (voedingssupplementen). Een lezing van deze succesvolle ondernemer over durven dromen en doen.

Een inspirerend en vermakelijk verhaal van een bevlogen, gedreven man. Ik ben gek op dit soort verhalen, het levert mij altijd energie op en ik heb ik weer wat interessante invalshoeken op ondernemerschap gehoord om over na te denken.

Waar hij over vertelde? Van doorzettingsvermogen als mensen je voor gek verklaren, over het omgaan met tegenslagen en wegen bewandelen die niemand bewandeld heeft, een authentiek verhaal hebben, tot het hebben van een doortimmerd business plan en hoe dat eruit zou moeten zien! En waar ik heel blij van werd, was dat hij vertelde over het belang van aandacht voor het omgaan met mensen in ondernemerschap. Een onmisbaar aspect in ondernemerschap! 

Een paar tips van Lucas op dat laatste punt (die ik uiteraard volledig ondersteun!) die ik je niet wil onthouden:

  1. Leer luisteren! (Ja, daar heb je hem weer!)
  2. Leer spreken
  3. Neem mensen aan die beter zijn dan dat jijzelf bent. Anders groeit je bedrijf niet groter dan dat jij bent!
  4. Laat mensen meegaan in jouw passie (laat ze niet doen wat jij zegt!)
  5. Scout talenten in hun natuurlijke omgeving (geen sollicitatiegesprekken). Zo vertelde hij over gesprekken met potentiële medewerkers aan hun eigen keukentafel en dus in hun natural habitat. Hoe het er thuis aan toe gaat zegt veel over een mens.

24U in Bedrijf had weer een interessante ondernemer weten te strikken! Dank voor de inspiratie, Lucas van Zandvoort en 24U in Bedrijf!

Talentmanagement; modewoord of noodzakelijk? 

Je hoort in netwerken steeds meer dat talentmanagement een hot topic is. Het wordt steeds belangrijker voor bedrijven! Om zich te kunnen onderscheiden als werkgever, om prestaties, continuïteit en hun concurrentiepositie te verbeteren en om het menselijk potentieel binnen de organisatie gewoonweg beter te benutten.

Is talent slechts een modewoord op de arbeidsmarkt? Want wat dóen organisaties er eigenlijk mee? En hoe brengen ze talent tot bloei? Talent is aangeboren, maar je moet wel de juiste support krijgen en omgeving hebben om dat talent verder te ontwikkelen en tot bloei te laten komen. Wordt er aandacht besteed aan het aantrekken en ontwikkelen van mensen, of het zo goed mogelijk inzetten van ieders kwaliteiten? En is het van belang dat medewerkers -die hun talenten mogen ontwikkelen- functies bekleden die direct effect hebben op de core business van de organisatie? Of is het een kwestie van de hoogvliegers binnen de organisatie selecteren? Maar zou dat betekenen dat niet iedereen mee mag doen? En wat als slechts 5% van de mensen binnen de organisatie waardevol genoeg is om in te investeren, wat is dan het effect op die overige 95% van de mensen?

Het ontwikkelen van medewerkers is enerzijds een taak van organisaties. Medewerkers bewust maken van hun talenten en hun potentieel. Organisaties moeten hun medewerkers vertrouwen geven, ze motiveren, de tools aanreiken en de mogelijkheden bieden om zich te ontwikkelen.

Al veel bedrijven bieden hun medewerkers “programma’s” om talenten te ontdekken. En dat kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door opleiding, training, coaching, een digitale leeromgeving/portal, het laten bijwonen van vakinhoudelijke beurzen, congressen en seminars of presentaties van gastsprekers, interne mentoren, medewerkers presentaties laten géven aan collega’s over nieuwe inzichten en kennis, medewerkers laten ontwikkelen op kwaliteiten die ze zelf kiezen (naast de kwaliteiten die voor de functie noodzakelijk zijn). Op veel manieren kan er ruimte gecreëerd worden om te leren en te ontwikkelen en misschien kan dit zelfs wel een onderdeel worden van de dagelijkse praktijk.

Anderzijds zal de medewerker op zijn beurt pro actief moeten zijn en zich inzetten voor en committeren aan zijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. Verantwoordelijk voelen voor hun eigen ontwikkeling en zich eigenaar voelen van hun eigen loopbaan, is overigens al snel een resultaat van medewerkers die zich gehoord, gezien en gemotiveerd voelen. Bovendien vergroten organisaties de kans dat de juiste persoon op de juiste plek zit door ze de kans te bieden om zich te ontplooien.

Welke visie heb jij op talentmanagement?

Dé 3 belangrijkste redenen waarom mensen niet het beste uit zichzelf halen!

Ben jij eigenlijk actief bezig met het bereiken van je dromen of doelen? Doe jij wat je kunt om je persoonlijk te ontwikkelen? Bewust willen werken aan jezelf! Waarom hebben de meeste mensen deze mindset niet?
De meeste mensen bereiken hun potentieel niet om tal van redenen. Ik geef je de 3 belangrijkste!

Maar eerst, wat betekent het bereiken en benutten van je potentieel eigenlijk? Het betekent dat je gebruik maakt van al je mogelijke talenten, (kern)kwaliteiten en mogelijkheden, dat je met je problemen -hoe groot ook- kunt omgaan en ze kunt overwinnen en dat je het vermogen en de wil hebt om te blijven leren en nieuwe dingen te ervaren, oftewel groeien.

“Wat heeft dat nou voor zin om te investeren in persoonlijke groei???”, “Ik moet al genoeg!”, “Daar ga ik geen geld aan uitgeven hoor!” “Het beste uit jezelf halen, dat is weer zo’n hype!” Een greep uit de weerstanden die mensen bieden tegen het investeren in persoonlijke ontwikkeling. En dat is meteen de eerste reden.

1. Persoonlijke groei en het bereiken van je potentieel kost tijd, energie en moeite. En veel mensen kiezen ervoor NIET te investeren en zien groeien bovendien als mogelijk pijnlijk en confronterend. Niet iedereen voelt zich comfortabel bij het investeren van geld en tijd in het opdoen van ervaring en (zelf)kennis, want wat is het resultaat van de investering? Realiseer je dat de investering áltijd loont. Want -buiten het bereiken van je potentieel en jezelf op een hoger niveau krijgen- investeer je in het allerbelangrijkste en dat is in jezelf!

Je zult je ook moeten realiseren dat er meer mogelijk is dan dat je nu uit jezelf haalt. Dat je daadwerkelijk talenten en (kern)kwaliteiten hebt die nu niet volledig tot uiting komen. En dat hangt samen met reden 2.

2. Veel mensen missen het vertrouwen in zichzelf en wat ze kunnen. Ze geloven niet dat het de moeite waard is om te investeren in zichzelf. Dus berusten ze in wie ze nu zijn (“ik ben nu eenmaal zo”), wat ze nu doen (“ik kan het toch niet veranderen”), wat ze kunnen (“ik ben nergens echt goed in”) en waar ze nu zijn. Er is meer mogelijk dan je nu ziet. Iedereen, maar dan ook echt iedereen, heeft “blinde vlekken”, zolang die niet zichtbaar worden voor jezelf, laat je heel wat liggen!

Groei kan spannend zijn en heel veel mensen zitten er niet op te wachten. Ze zijn allergisch voor de term “uit je comfort zone komen”. En dat brengt me bij reden 3.

3. Ze voelen zich comfortabel en veilig in hun huidige staat en situatie, dus ze voelen niet de noodzaak om zichzelf of hun potentieel op een hoger niveau te krijgen. Veel mensen berusten in een situatie waar ze niet (echt) gelukkig van (zullen) worden en lopen telkens tegen dezelfde problemen en ongemakken aan. Zij zullen dan ook gewoonweg niet verder komen. Men zegt weleens: “Als je doet wat je altijd deed, dan zul je krijgen wat je altijd kreeg”.

Tot slot, het grootste deel van het bereiken van je potentieel of in ieder geval daar heel dichtbij komen zit hem in bewust bezig zijn met continue persoonlijke groei, blijven leren en ervaringen blijven opdoen!

En dat is bij tijden spannend, niet altijd even makkelijk en je zult af en toe op je bek gaan. Maar elke keer dat je weer opstaat en doorgaat en weet wat je kunt doen om de volgende keer niet meer op je bek te gaan maakt je sterker en wijzer!

Wijsheid en groei krijg je niet door alleen maar te lezen en te horen hoe het moet, maar door ervaring en het maken van fouten en daarvan te leren! Niet altijd makkelijk, best een uitdaging, maar het is het gegarandeerd waard! Je zult niet alleen steviger in je schoenen staan, je wordt er ook bewezen gelukkiger van! En wie wil dat nou niet?

Nog enkele concrete resultaten van investeren in persoonlijke ontwikkeling:
– je kunnen onderscheiden (op bijv. de arbeidsmarkt)
– betere relaties
– volgende stap maken in je carrière
– zichtbaar van toegevoegde waarde zijn voor je werkgever
– beter leidinggeven
– je als ondernemer staande houden in de waan van de dag
– gefundeerd en met een goed gevoel keuzes maken
– meer werkplezier
– meer rust in werk en privé
– meer vertrouwen in jezelf
– jezelf beter kunnen profileren bij netwerkbijeenkomsten
– je energie leren steken in de dingen die er voor jou toe doen (“nee” leren zeggen).

Persoonlijke ontwikkeling, de nieuwe standaard in de huidige tijd!

In een tijd waar verandering de enige constante is, is het belangrijker dan ooit om professioneel en persoonlijk te groeien! Niet alleen helpt het je om in te kunnen spelen op veranderingen, het helpt je ook beter te worden in je werk en om je gelukkiger en zinvoller te voelen zowel op de werkvloer als daarbuiten!

Je kunt je werk uiteraard zien als een “noodzakelijk gegeven”, maar je kunt je werk ook zien je als een vehikel om te leren, te groeien en geluk te ervaren. Het is voor iedereen duidelijk dat de wereld veranderd is en zal blijven veranderen, waardoor zekerheden meer en meer verdwijnen en je je zult moeten aanpassen. De enige gegarandeerde zekerheid is vooral te vinden in jezelf!

Investeren in jezelf, in je persoonlijke groei en ontwikkeling als nieuwe standaard! Dat je ontdekt wat belangrijk is voor jóu, dat je je zwakke kanten leert herkennen en erkennen en jij je er niet langer achter gaat verschuilen. En dat je weet waar jouw kracht ligt en hoe je deze kunt gebruiken! Stel dat jij weet hoe je kunt omgaan met issues en hoe je uitdagingen aanpakt voordat ze grote problemen worden. Stel dat jij je doelen en ambities kunt concretiseren en ontdekt hoe je ze kunt bereiken? Er zit meer in jou dan je zelf denkt.

Een spiegel voorgehouden krijgen, feedback krijgen, hoe regelmatig gebeurt dat bij jou? Is jouw gedrag, wat jij doet, wat anderen van jou zien, een afspiegeling van wat jij daadwerkelijk wilt, denkt en voelt?

Heb jij iemand wel eens horen zeggen: “Als ik de komende 20 jaar stilsta, vind ik dat geen enkel probleem”. Vast komen te zitten in een baan of een leven wat langzaamaan alle energie uit je trekt kan nooit iemands ambitie zijn. Het is volkomen normaal dat je vooruit wilt! En in de huidige tijd heb je eigenlijk geen andere keuze. Maar hoeveel mensen komen daadwerkelijk in beweging? Eén ding is zeker, door niets te doen, kom je niet vooruit. Je zult dus in actie moeten komen.

Bedenk eens wat jij kunt doen om vooruit te komen? Wat voor plannen en dromen heb je nog? Welke persoonlijke issues en belemmeringen heb je die jou tegenhouden om naar de next level te komen?

Fantaseer eens wat het jou zou opleveren als je barrières zou doorbreken? Ontstaat dan een beeld van hoe jouw zakelijk en persoonlijk succes eruit zou moeten zien? Maar waar begin je dan? In ieder geval met deze 4 tips!

1. Ken jezelf!

Zelfkennis is één van de krachtigste middelen die je helpt om persoonlijk succes te bereiken. Herken en erken je zwakke punten zonder dat je je achter ze verschuilt. Ontdek waar je kracht ligt en hoe je deze kunt gebruiken zodat je potentieel optimaal benut wordt. Ontdek wat je eigenlijk ècht wilt.

2. Toon persoonlijk leiderschap!

Realiseer dat JIJ verantwoordelijk bent voor je eigen denken, je eigen handelen en je eigen leven. Als jij weet wie je bent, wat je wilt, wat je kunt en hoe jij je gedraagt, dan kun jij je denken en handelen sturen en veranderen. Zorg dat je je denken en handelen afstemt op wat je wilt bereiken en leer prioriteiten te stellen. Geef aandacht aan die zaken waar je grip op hebt.

3. Bouw aan goede relaties!

Daardoor bouw je aan duurzaam succes en geluk. Ontwikkel het vermogen om voor je eigen mening, visie en belangen op te komen en heb het respect om je te verdiepen in die van anderen.

4. Heb persoonlijke ontwikkeling als nieuwe standaard!

Gun het jezelf om persoonlijk en professioneel te groeien om nu en in de toekomst mee te kunnen. Investeren in jezelf loont altijd, zeker in deze tijd!

 

image1

5 redenen waarom jij je niets moet aantrekken van wat anderen vinden!

Wist je dat heel veel mensen niet doen wat ze eigenlijk graag zouden willen? Of dit nou iets op persoonlijk vlak is, dat ene project op het werk waarvoor ze in aanmerking willen komen of juist vaker NEE zouden willen zeggen om zo werk en privé beter in balans te hebben. Niet door praktische belemmeringen, maar omdat ze bang zijn wat anderen vinden als ze daar wél voor zouden gaan. Heb jij je ooit tegen laten houden door wat anderen (mogelijk) vinden?

Kun jij je voorstellen dat, als jij je laat tegenhouden door wat anderen vinden, je dan onbedoeld een leven leidt dat niet gebaseerd is op jouw authentieke wensen en verlangens? Dan hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen dat dat (uiteindelijk) ten koste gaat van jezelf.

Ik geef je 5 redenen waarom jij je niets zou moeten aantrekken van wat anderen vinden. Ik zeg niet dat dit makkelijk is, maar het levert je wel meer geluk en grip op in je leven.

REDEN 1.
Anderen leven niet jouw leven! Realiseer je dat jij degene bent die moet leven met de beslissingen die jij neemt en de consequenties daarvan!

REDEN 2.
Jij kunt van gedachten veranderen, maar dat kunnen anderen ook!!
Denk jij nog hetzelfde als een paar jaar geleden. Wellicht is jouw mening over bepaalde dingen anders omdat je anders in het leven staat of omdat je bepaalde dingen hebt meegemaakt. Andere mensen zijn net zoals jij! De ene keer vinden ze “dit” de andere keer denken ze er weer anders over. Dat is normaal, dingen veranderen en het leven gaat door.

REDEN 3.
Andere mensen zijn helemaal niet zoveel met jou bezig als je denkt. Nog nooit zijn mensen zo enorm bezig geweest met hun eigen problemen, worstelingen en zorgen!

REDEN 4.
Wat voor anderen goed is, is voor jou misschien helemaal niet goed. We zijn allemaal verschillend. Wat we gemeen hebben is dat we allemaal uniek zijn! Jij weet dan uiteindelijk ook wat het beste voor jou is.

REDEN 5.
Het is onmogelijk om iedereen te “pleasen”. Bedenk eens hoeveel mensen je om je heen hebt…familie, vrienden, collega’s, je social media “vrienden”?? Onmogelijk om ze allemaal tevreden te stellen. Zorg ervoor dat je een paar mensen om je heen hebt wiens mening jij op prijs stelt en wiens mening van waarde is voor jou, vergeet al die anderen!

Ben jij er klaar voor om achter jouw eigen stuurwiel te kruipen en te gaan voor wat je wilt?

2 tips om aan de slag te kunnen gaan met jouw doelen!

Voor alle werkende mensen die weleens denken “ik zou weleens iets anders willen”, of die al een tijd stilstaan en daar genoeg van hebben of die ambitieus als ze zijn, elk jaar stappen willen maken. Ik heb vandaag twee tips voor jullie! Nieuwsgierig? Lees vooral even verder!

Vanmorgen had ik een gesprek met een vrouw die me vertelde dat ze weleens wat anders zou willen doen. Ze heeft een goede baan en ze houdt van (de inhoud van) haar werk, maar in haar geval maakt wet- en regelgeving haar werk gewoonweg niet altijd meer even leuk. Helemaal iets anders doen, is niet aan de orde, maar wat dan wel???

Er lopen een heleboel mensen rond met het gevoel van “ik zou weleens iets anders willen doen”. Omstandigheden (bijv. hypotheek, vaste aanstelling, jonge kinderen etc.) of dat hun huidige baan voor een groot deel nog wel interessant is en voldoening en energie geeft, zorgen ervoor dat ze vaak lang blijven rondlopen met dat gevoel.

Maar wat als dat gevoel blijft knagen? En dat er wéér (bijna) een jaar voorbij is en je geen stap verder bent?

Wat houdt jou tegen om te gaan onderzoeken wat jouw mogelijkheden zouden kunnen zijn? Zijn er die dan??? Jazeker, er zijn áltijd mogelijkheden. Ik richt mij op hoe jij van waar jij nu staat, met waar jij het NÚ mee moet doen, naar waar je naar toe zou willen!

Ik heb vandaag twee tips voor jou als jij verder wilt!

1. Schrijf eens op wat je verlangens zijn. Verlangens??? Ja, verlangens! Ze zitten vaak verpakt in uitspraken als: waarom heb ik dat niet, ik zou willen dat, als ik dat zou hebben dan… Of op wie ben jij stiekem een beetje jaloers?

2. En deze is vast iets makkelijker; schrijf eens op waar jouw ontevredenheid zit.

Zodra je je bewust bent van je verlangens en je ontevredenheid dán komen de ideeën voor wat je wel wilt!

Neem van me aan dat het loont (en niets kost!) om nu eens echt nieuwsgierig te zijn naar je verlangens en ontevredenheid, want als je die maar lang genoeg negeert geven ze vanzelf een seintje, door bijv. in één van de ergste gevallen, een burn out. Maar steeds vaker met een negatief gevoel aan het werk gaan kan ook een teken zijn.

Dus neem vandaag nog voor jezelf de beslissing om je droom of doel een kans te geven om te verwezenlijken ook al weet je nog niet hoe!!!!

Ik investeer graag mijn tijd, kennis en kunde in jouw succes! Zodat jij ervaart waar jij toe in staat bent en dat jij begrijpt dat de methodes waarmee ik werk jou echt kunnen helpen!

Veel succes met jouw eerste stap!

Website foto blog 5 stappen

IN 5 STAPPEN NAAR EEN ENERGIEKER LEVEN!

Zorgt het spitsuur van je leven met je werk, de zorg voor je kinderen, sociale contacten, sport, ontspanning, tijd voor je relatie en jezelf er ook voor dat jij alle ballen in de lucht probeert te houden? Merk jij dat dit allemaal meer energie kost dan je eigenlijk hebt? Dan mag je de 5 stappen naar een energieker leven niet missen!!

Stap 1.
Heb jij eigenlijk wel inzichtelijk waar jij allemaal zo druk mee bent? Zo niet, breng dit eens in kaart. Kun je dit niet zo één, twee, drie opsommen, houd dan eens een weekje bij wat je allemaal doet.

Stap 2.
Is je lijst klaar, dan ga je bepalen of ze energie geven of juist slurpen! Verdeel alles wat je doet in 2 kolommen. In kolom 1 zet je alle dingen die je energie, plezier, geluk, gezondheid en inspiratie geven. Dit zijn de energiegevers. In kolom 2 zet je alle dingen die jouw energie, geluk, gezondheid en plezier etc. verminderen. Dit zijn de energiezuigers.

Stap 3.
Stel van de kolom energiezuigers een Top 5 samen. Probeer helder te krijgen hoe en waarom de situaties jouw energie, plezier, geluk, gezondheid etc. negatief beïnvloeden op een dag.

Stap 4.
Begin nu bovenaan met je Top 5 en maak een plan om deze energiezuiger te elimineren of om hem hanteerbaar te maken. Bedenk welk gedrag dit van je vraagt en wat je valkuilen zijn. Als dit gelukt is, ga je naar de volgende energiezuiger en werk je je Top 5 af.

Stap 5.
Stel van de kolom energiegevers een Top 5 samen. Zoek plaatjes, foto’s, tekeningen, quotes etc. die symbool staan voor jouw energiegevers, plak ze op een vel papier. Dit is je visionboard. Maak er een foto van en gebruik hem bijvoorbeeld als achtergrond op je computer of telefoon. Dit zorgt voor focus en een positief gevoel en herinnert je aan wat jou energie geeft en gelukkig maakt!

Heel veel succes met jouw stappen naar een energieker leven!

De top 10 meest voorkomende belemmeringen

 
#1. Perfectionisme
#2. Grenzen niet kunnen aangeven
#3. Te veel hooi op de vork nemen
#4. Geen prioriteiten kunnen stellen
#5. Faalangst
#6. Onzekerheid
#7. Hoge verwachtingen van jezelf en/of van anderen hebben
#8. Hoog verantwoordelijkheidsgevoel
#9. Jezelf wegcijferen
#10. Niet weten wat je drijft
 
Jij weet stiekem dat je veel in je mars hebt, maar  één of meerdere belemmeringen uit de bovengenoemde top 10 zit je behoorlijk vaak in de weg? Hierdoor laat jij niet zien wat je in huis hebt en daardoor kom jij niet uit de verf? Ik heb nieuws voor je: JE BENT DUS NIET DE ENIGE!!
 
Hoe zit dat bij jou? Herken jij jouw belemmeringen uit mijn top 10?